hungaroton-bw.jpg

HUNGAROTON

 

Értékőrzés és értékteremtés


A Hungaroton elődjének számító Magyar Hanglemezgyártó Vállalatot 1951-ben alapította az állam. A vállalat helyzetéből fakadóan a magyar komoly- és könnyűzene, sőt színészeink legjava is itt készített felvételeket, aminek eredményeként tízezernyi címből álló értékes hangarchívum jött létre. Hosszas előkészületek után 1995-ben privatizálták a Hungarotont – a vállalat ezzel a Fotex-csoport tagjává vált. A Hungaroton 2013. január 1-jétől a Fotexnet Kft.-be olvadt, megtartva természetesen mind a kiadói tevékenységet, mind a márkanevet.

A Hungaroton tevékenysége az utóbbi évtizedben – a megváltozott fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodva – a fizikai lemezkiadástól egyre inkább a digitális terjesztés irányába fordult. A hangarchívumban megtalálható katalógus digitális feldolgozásában és elérhetővé tételében a Hungaroton a Fotexnet technológiai és fejlesztői hátterére támaszkodott, és mára főként digitális csatornákon zajló, exportorientált kereskedelmet folytat.

 

Különlegességek gyűjtőhelye


A Hungaroton kiadói tevékenységének több, mint fél évszázados története alatt tízezernyi címből álló, felbecsülhetetlen értékű archívumot halmozott fel. A magyarországi komolyzenei élet olyan nagyságai mint Fischer Annie, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András készítettek felvételt a Hungarotonnál, de a könnyűzenei élet olyan sztárjainak életműve is a kiadóhoz kötődik, mint Koncz Zsuzsa, Korda György, Máté Péter, Szécsi Pál, a Bikini, az Illés, az Omega együttes, a Neoton Família, a Benkó Dixieland. Szintén az archívum része Hofi Géza teljes életműve, de az irodalmi lemezek is olyan ritkaságokat őriznek, mint Latinovits Zoltán, Mensáros László, Sinkovits Imre vagy Ruttkay Éva felvételei.

 
hungaroton-orokseg.jpg
 

Örökség


A Hungaroton kiadó kurrens kereskedelmi forgalomban levő katalógusa összesen két és fél ezernél több komoly- és könnyűzenei felvételt tartalmaz, emellett a korábban csak vinylen, illetve kazettán megjelentetett felvételek digitalizált változatát is elérhetővé tette a kiadó a Hungaroton Zeneáruházban, illetve az iTunes-on keresztül.

 
hungaroton-jelenkor.jpg
 

Jelenkor


A kiadó jelenkori tevékenységében nagy hangsúlyt fektet a korábbi hagyományok életben-tartására, így a legelismertebb és legsikeresebb komolyzenei művészekkel készít felvételeket: az új generáció tagjai közül számos hazai és nemzetközi szinten is rendszeresen foglakoztatott és díjazott, a legnevesebb koncerthelyszíneken fellépő művész fordul meg a Hungaroton stúdiójában.

A kiadó komolyzenei felvételei mellett elindította hangoskönyvsorozatát is jeles Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek előadásában.