Ötcsillagos kritika a Hungaroton Mozart: The Complete Piano Trios albumáról a Magyar Narancsban

5991813282521_Frontcover_Physical_and_Digital.jpg

Hegedű, zongora, cselló: a zongoratrió a klasszikus zene olyan műfaja, amelyet a hangversenyélet évtizedek óta elhanyagol. Egy évszázada olyan együttesek koncerteztek, mint Jacques Thibaud, Alfred Cortot és Pablo Casals legendás hármasa, később ötven évet határozott meg a ma (kilencvenöt esztendősen) is aktív Menahem Pressler személye köré rendeződő, hasonlóan korszakalkotó Beaux Arts Trió – de mi, magyarok is büszkék lehettünk a Pauk–Frankl–Kirshbaum trióra, melynek két tagja hazánkban született. Ilyen együttesek ma már nincsenek. Nem is halljuk Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms és a többi klasszikus, romantikus és modern szerző trióit. Vagy ha igen, csak elvétve.

Kezünkben egy háromlemezes album, amely nemcsak hogy tartalmazza Mozart zongoratrióit, de egyrészt mindjárt az összest (nyolc mű), másrészt időrendben, aminek köszönhetően elénk tárul a műfaj mozarti fejlődésfolyamata, a művek formátumának fokozatos növekedése K. 254-től K. 564-ig. Szabadi Vilmos, Gulyás Márta és Onczay Csaba összeszokott együttese előtérbe helyezi a művek könnyedségét, a dallamok tagoltságát, a ritmika rugalmasságát. A tolmácsolások hangzása áttetsző, a megfogalmazás elegáns és választékos – de aki fogékony erre, észreveheti a csevegő mozarti dallamok mögött kitáruló mélységeket is, a legtöbbször szórakoztató funkciójú kamarazene filozofikus jellegét. Egyetlen mű, a K. 498-as Esz-dúr „Kegelstatt” trió megszólaltatásakor a csellista helyett világklasszis brácsás, Szűcs Máté a második vonós. Három óra magasrendű élvezet. 

Ötcsillagos kritika a Hungaroton The Masters Collection: Cziffra György albumáról a Magyar Narancsban

5991813281425_Frontcover_Physical_and_Digital.jpg

 „… a Hungaroton legnevesebb művészeinek ikonikus felvételeit gyűjti össze. Olyan felvételeket, melyek nem csak egy életművet, hanem egy kort határoznak meg, és a hallgatóknak örök élményt nyújtanak” – így határozza meg kiadója az új sorozat, a Masters Collection célját. A Cziffra György (1921–1994) művészetét bemutató album három CD-t tartalmaz, amelyeken legnagyobb számban Liszt művei szólalnak meg: Esz-dúr zongoraverseny; öt Magyar rapszódia; a Tizenkét transzcendens etűdből tizenegy; néhány átirat és parafrázis – ezekhez csatlakozik Gershwin kompozíciója, a Rhapsody in Blue, valamint Cziffra hat saját parafrázisa ifj. Johann Strauss, Verdi és Brahms műveire.

Cziffra művészete egy letűnt korszak üzenetét hordozza: lényege szerint a 19. század romantikus virtuozitás-kultuszában gyökerezik. A technikai tudás bálványozását Paganini kezdeményezte, majd Liszt folytatta. Ennek lényege, hogy az önmagáért való hangszeres vagy vokális bravúr nemcsak megengedett, hanem az esztétika meghatározó alkotóeleme. A mi korunk a virtuozitást már csak „a mondanivaló szolgálóleányaként” tartja ízlésesnek, Cziffra lenyűgöző eleganciájú zongorajátéka tehát élvezeti értékén túl fontos emlékeztető is egy másik világról, amelyben a hangszeres bravúr még cirkuszi mutatványként is tetszést aratott. A három lemezen Liszt és Gershwin zenéje tartalmas és változatos értelmezésben, ihletetten és gazdag karakterizálással – és persze páratlan hangszeres tökéllyel – szólal meg, aránytévesztő túlzások csak a zongoraművész saját átirataiban tapasztalhatók.

Ötcsillagos kritika a Hungaroton The Masters Collection: Tátrai Vonósnégyes albumáról a Magyar Narancsban

5991813281722_Frontcover_Physical_and_Digital.jpg

Aki e sorok írójához hasonlóan az 1970-es évek elején kezdett hangversenyre járni, még részesülhetett abból a különleges élményből, amelyet a Tátrai Vonósnégyes játéka nyújtott. Spontaneitás és természetesség, lélegző dallamformálás és áttetsző hangzás, életteli karakterizálás és a kamaramuzsikálás szabad légköre jellemezte előadásaikat. Mivel az együttes 1946-ban alakult, s tagjai mind a II. világháború előtt eszméltek, a kvartett – melynek primáriusa többek közt Waldbauer Imre növendéke volt – sokat megőrzött és továbbörökített a század első felének nagy kamarazenei korszakát jellemző, romantikus gyökerű előadói hagyományokból.

A Hungaroton magyar interpretációtörténeti kincseket bemutató sorozatában megjelent háromlemezes album rendkívül színes képet ad a kvartett művészetéről. Bölcs döntés volt, hogy a fénykor felvételeiből: az 1957 és 1978 közötti bő két évtized lemezeiből válogattak. Ezen belül is ideális változatosság érvényesül. Mivel Haydn az együttes „mesterségének címere” volt, tőle két kvartettet is hallunk, Bartókot is két vonósnégyes (4., 6.) képviseli, Kodályt a 2., a Tátraiék által szívesen propagált kortárs magyar zenét Lajtha erdélyi folklór-ihletésű, pompás 10. kvartettje. A régi évtizedek magyar hangszeres előadó-művészetének tablójává szélesedik a kínálat Mozart A-dúr Klarinétötösével, Boccherini spanyolos zamatú D-dúr gitárötösével és Dohnányi esz-moll zongoraötösével: e három műben Kovács Béla, Szendrey-Karper László, illetve Szegedi Ernő idézi fel a kor hazai zeneművészetének legvonzóbb értékeit.

Fonogram-díjra jelölték a Micimackót Alföldi Róbert előadásában

5991811436223_Frontcover.jpg

2019. április 4-én este a RaM Colosseumban Szűts László, a MAHASZ elnöke átadta a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 fős zsűri tagjainak szavazatai alapján alakult ki a jelöltek névsora. A Hungaroton és a Móra Könyvkiadó közös hangoskönyve, az Alföldi Róbert hangján megelevenedő Micimackó az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele kategóriában bekerült az 5 jelölt közé. Szűts László elmondta, közel 1000(!) nevezés érkezett, bekerülni az 5-5 jelölt közé már önmagában egy győzelem, amire büszkének kell lenni!

Évindító Nyílt nap a Sugár Fitnessben!

A 2019-es évet két napos évindító Nyílt napokkal kezdtük meg a Sugár Fitnessben, ahol több, mint 70 bemutatóórával, bérletakcióval és ajándékokkal vártuk az érdeklődőket. Az eseményre rekordszámú vendég látogatott el, a két nap alatt összesen 3806 fő.

Decemberi jótékonysági vetítések

Mint már sok éve, 2018. december 7-én, 10-én és 11-én jótékonysági vetítésekre került sor a Sugár Moziban. Az eseményen a legújabb és legizgalmasabb meséket és animációs filmeket nézhették meg a hátrányos helyzetben élő gyermekek. A három nap alatt végül 1174-en vettek részt a vetítéseken, az arcokon látható mosolyok pedig arról árulkodnak, hogy hatalmas élmény volt ez a piciknek.

Médiaunió gálaest a Sugár Event Centerben

A 10 éves Médiaunió Alapítvány 2018-as kampánya is egy kiemelkedően fontos, aktuális társadalmi ügyre hívta fel a figyelmet. A tavalyi évben a „Hazai minden előtt!” elnevezésű kampányuk a hazai élelmiszerek fontosságát helyezi célkeresztbe.

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a kampány zárásaként 2019. január 15-én megtartott jubileumi gála estélynek a Club Royal rendezvénytermünk szolgálhatott méltó helyszínül, ahol is a hazai média szakma jeles képviselői koccinthattak a közösen elért sikereikre.

Kern András dedikálta a Hungaroton Rejtő-sorozatát

2018. november 24-én dedikálta Kern András a Hungaroton nagysikerű Rejtő-sorozatát a Libri Mammut Könyvesboltban. Kern András elárulta, hogy a hangoskönyvek felvételei során ismerte meg Rejtőt igazán, róla így nyilakozott: "Kalandos, fordulatos, jó humorú (hogy úgy mondjam: röhögtető), néha lírai és folyamatosan érdekes... Valamint a legfőbb, amire rájöttem (pedig lehet, hogy ez nyilvánvaló): Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké..."

Alföldi Róbert dedikálta a Micimackót

2018. november 23-án dedikálta Alföldi Róbert sokak kedvenc hangoskönyvét, a Micimackót a Libri Allee Könyvesboltban. A Micimackó Alföldi Róbert szívéhez is közel áll, ő maga ezt nyilatkozta: “A Micimackó maga az élet. Az az élet, ami esetlen, nehéz, fájdalmas, de szeretetteli és csodálatos. És még valami... Ezt a felvételt Panka kutyám (2003–2017) emlékének ajánlom. Ugyanabban a legbelső szegletben vannak a szívemben. És ennél többet nem tudok mondani a Micimackóról.”

A Hungaroton Solo Cello Portrait című albumának sajtótájékoztatója

2018. november 8-án tartotta a Hungaroton lemezbemutató sajtótájékoztatóját, amelyen a Rohmann Ditta csellóművész közreműködésével készült Solo Cello Portrait című albumot mutatták be. A sajtótájékoztatón Rohmann Dittával Hollós Máté beszélgetett, vendégeik Fassang László és Rohmann Imre voltak. A sajtó munkatársai a gordonkaművész előadásában ízelítőt kaptak Ligeti György Cselló szólószonátájából.